You are here: > ESRI Forums > arcgis desktop discussion forums > Thread Replies

ArcGIS Desktop Discussion Forums

ArcGIS Desktop - ArcMap Layers and Symbology forum

Layer not showing up   Michael Pickens Sep 21, 2004
Re: Layer not showing up   Valentina Boycheva Sep 21, 2004
Re: Layer not showing up   Michael Knight Sep 21, 2004
Re: Layer not showing up   Michael Pickens Sep 21, 2004
Re: Layer not showing up   Melita Kennedy Sep 21, 2004
Re: Layer not showing up   Michael Pickens Sep 21, 2004
Re: Layer not showing up   Michael Pickens Sep 21, 2004
Layer not showing up   Melita Kennedy Sep 22, 2004
Layer Not showing up.   Michael Pickens Sep 23, 2004
Re: Layer Not showing up.   Melita Kennedy Sep 23, 2004
Re: Layer Not showing up.   Michael Pickens Sep 24, 2004
Re: Layer Not showing up.   Melita Kennedy Sep 24, 2004
Re: Layer not showing up   Exequiel Salcedo Mar 18, 2005
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Layer not showing up 
Author Michael Pickens 
Date Sep 21, 2004 
Message I have two layers that I am doing the same basic things to (import table, export certain records, import table, create to shapefile, attach symbology via .lyr). However, one layer shows fine but the other one has issues. If I zoom to the layer on the "Selected Store" layer it shows up. If I slowly start to zoom in on it then I can no longer see it. The other layers look fine including the one I am doing the same things to. I really don't understand what is going on. I am provinding the source from the layers properties box. Any help would be appreciated.

 
 
Source from Layer the that is not showing up:
Data Type: Shapefile Feature Class 
Shapefile: c:\temp\Selected Store.shp
Geometry Type: Point

Geographic Coordinate System:
GCS_North_American_1927
Datum: D_North_American_1927
Prime Meridian: 0

Source from Layer the that is showing up:
Data Type: Shapefile Feature Class 
Shapefile: c:\temp\FDS_Stores.shp
Geometry Type: Point

Geographic Coordinate System:
GCS_North_American_1927
Datum: D_North_American_1927
Prime Meridian: 0
 
   
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Re: Layer not showing up 
Author Valentina Boycheva 
Date Sep 21, 2004 
Message We had a similar issue a few days ago. Exporting the shapefile and displaying again did the trick for us, although we still don't know what caused the shapefile not to display at particular scales.

Also, make sure there are no blank spaces in the shapefile name, including the path. Although Windows supports long names and blanks one never knows whether all the other software products that you are using are fully backward compatible. Excel, for instance, will import the dbf table of a shapefile without complaining, but will truncate the name of a table saved or exported in dbf format to 8 characters. 
  Valentina Boycheva
Senior GIS Programmer/Analyst
http://www.jonesedmunds.com
 
   
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Re: Layer not showing up 
Author Michael Knight 
Date Sep 21, 2004 
Message Sometimes rebuilding the spatial index will solve this as well. 
  Michael Knight
GIS Solutions Architect
Contract Land Staff, LLC
Stafford, Texas

http://www.contractlandstaff.com

 
   
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Re: Layer not showing up 
Author Michael Pickens 
Date Sep 21, 2004 
Message How do I rebuild the spatial index?

I have tried removing it and bringing it back in but that has not worked. It is just one point but when I zoom to layer it zoom all of the way out to a view of the entire US. I don't understand this. 
   
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Re: Layer not showing up 
Author Melita Kennedy 
Date Sep 21, 2004 
Message ArcGIS desktop help, index, "spatial index"

In ArcCatalog, right click on the shapefile and open its properties. Switch to the Indexes tab. If a spatial index is already defined you can delete (and then add it) or update it.

Melita 
  Melita Kennedy
ESRI Product Specialist 
   
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Re: Layer not showing up 
Author Michael Pickens 
Date Sep 21, 2004 
Message No indexes were found on the spatial index/index tab in arcCatalog.
 
   
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Re: Layer not showing up 
Author Michael Pickens 
Date Sep 21, 2004 
Message Attached is the point file I am having trouble with. Thought it might help to see it. 
   
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Layer not showing up 
Author Melita Kennedy 
Date Sep 22, 2004 
Message Hi Michael,

Try adding a spatial index. And the attachment didn't make it. Did you remember to click "Attach file" button? I forget to all the time.

Melita 
  Melita Kennedy
ESRI Product Specialist 
   
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Layer Not showing up. 
Author Michael Pickens 
Date Sep 23, 2004 
Message Okay take to on uploading the shapefile 
  Selected_Store.zip (opens in new window)
 
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Re: Layer Not showing up. 
Author Melita Kennedy 
Date Sep 23, 2004 
Message The shapefile did have a spatial index and I was able to reproduce the problem. I deleted the spatial index, and the problem went away. I then added the spatial index back, and can still zoom in with no problems.

Both the .sbn and .sbx files were updated. The .sbn file is a lot smaller after rebuilding the index so that may have been the problem.

I'm attaching a zip file with the updated shapefile.

I was very surprised to see that the store was a Lazarus at Easton! I'm from Columbus originally.

Melita 
  Melita Kennedy
ESRI Product Specialist 
  ss2.zip (opens in new window)
 
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Re: Layer Not showing up. 
Author Michael Pickens 
Date Sep 24, 2004 
Message Well soon it will be a Macy's. Where are you now?

Thanks for trying to help. I went a different route to solve this problem. I would accept your answer if I could though. For some reason I don't see the accept as answer button. 
   
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Re: Layer Not showing up. 
Author Melita Kennedy 
Date Sep 24, 2004 
Message I'm in Redlands, CA where I'm the ESRI product specialist who handles map projections and datums.

Melita 
  Melita Kennedy
ESRI Product Specialist 
   
Report Inappropriate Content • Top • Print • This Forum is closed for replies.    
Subject Re: Layer not showing up 
Author Exequiel Salcedo 
Date Mar 18, 2005 
Message Hi!

I have a similar problem with my point shapefile and I have already did what was instructed. Do you have any idea what's making the shapefile spatial index corrupt? I'm just plotting (using the functions provided in MapEditing sample) a point or two when it was corrupted. Though it works fine after deleting and creating a new spatial index, it's tiresome to rebuild it over and over again. Can it be rebuild programatically or do you have any means of preventing the spatial index from being corrupted?

Thanks!